Despre rock-ul românesc, comunism, istorie, tradiții
Ascult aproape toate genurile muzicale, însă recunosc că nu m-am dat niciodată în vânt după muzica populară românească. Exista însa în muzica rock românească câteva trupe care mă fac să-mi doresc să încing o horă până îmi ard tălpile sau să cânt aproape zbierând balade românești despre vitejia haiducilor de altădată.
De ce merită să asculți trupe rock românești
Deși in perioada comunistă muzica rock românească a fost puternic influențată de cenzura impusă, trupele rock ale vremii au avut un cuvânt de spus și poate cele mai bune formații de muzică rock din România s-au născut atunci având un succes răsunător în țară dar și pe plan internațional.
Phoenix este una dintre formațiile românești de muzică rock care au vociferat la adresa regimului comunist cu cântece incendiare ca „Vino, Țepeș”, „Decebal către popor”, „Cei ce ne-au dat nume”, „Bucovina”, „Cocoșii Negri”, „Negru-Vodă”, Cântec (Ștefan și Mihai)
Nu mă voi plictisi niciodată ascultând albumul „Mugur de fluier” și aproape că vizualizez filmul obiceiurilor și petrecerilor câmpenești de la sate cu muzică și dans ascultând „Nunta”, „ Ciocarlia” sau „Muzica și Muzichia”.
Se spune că la decizia din 1971 a lui Nicolae Ceaușescu ca toate producțiile culturale să aibă filon folcloric, Nicu Covaci a spus „Vrei folclor? Îți dăm noi folclor!”
Trupa Timpuri noi a luat naștere în 1983 însă până în anii 1990 după căderea regimului comunist nu știau prea multi de ea, aceasta fiind interzisă deoarece versurile și mesajele abordate erau considerate subversive. Vei înțelege dacă asculți melodiile „Becule” lansată în 1984 sau „Perfect” din 1994.
Ăn anul 2000 apare formația Bucium care prin muzica și versurile sale transmite un semnal privind nevoia întoarcerii la un spirit românesc autentic, bucium-ul fiind un instrument specific românesc apărut încă de pe vremea dacilor. Melodii ca „Drumul robilor”, „Frunza verde foi mărunte”, „” Rovine 1394”,
Multe alte formații rock românești au compus piese cu referire la abuzurile regimului comunist sau ale regimurilor politice de după 1989 sau cu influente etno rock care ne aduc aminte de vitejia, tradițiile strămoșilor sau de basmele populare românești.
Am făcut mai jos o listă cu 15 melodii culese în mod aleator care îți vor arăta de ce merită să asculți muzică rock românească.
1. Sfinx – Călătorul prin nouri / Zalmoxe
2. Pasarea Colibri – Vinovații fără vină / Cântece de bivuac
3. Cargo – Capra / Colinde
4. Mondial – Pe harta Europei / Remember Mondial
5. Luna Amară – Oameni Noi / Pietre în alb
6. Sarmalele reci – Șara te vrea prost
7. Krypton – Libertate
8. Partizan
9. Omul cu șobolani – Mâinile sus
10. Iris – Manifest
11. Celelalte cuvinte – Un sfârșit e un început / Celelalte cuvinte
12. Altar – Atitudine
13. DirtyShirt – Călușarii / Dirtylicious
14. Transylvania – Munții noștri aur poartă
15. Vama – În țara în care m-am născut