Rock-ul și influenta sa în societate
Când a apărut rock-ul?
La o căutare rapidă pe Google, vei afla ca rock-ul a apărut în anii 1950 și vei afla că primul single rock ar fi Rocket 88, scris de Ike Turner în 1951 și interpretat de Jackie Brenston.
Cert este ca rock-ul a prins viață la jumătatea secolului al XX-lea ca un nou stil muzical, denumit rock’n’roll cu origini din jazz, blues, gospel și muzica country.
Daca m-ai întreba, aș răspunde ca rock-ul s-a născut probabil în vremurile preistorice, când strămoșii noștri descopereau cu entuziasm ritmul muzicii prin lovirea obiectelor cu bețe sau cu palmele, iar sunetele și ritmurile obținute le trezeau sentimente noi, ajutându-i să-și exprime mai bine trăirile.
Rock-ul nu este doar un alt gen muzical, el este o experiență socială în sine, fiind poate cea mai veche formă de exprimare culturală a istoriei.
Influența muzicii rock în societate
Rock-ul a influențat stilul de viață, moda, atitudinea și limbajul, contribuind de-a lungul mai multor generații la diverse mișcări de eliberare a drepturilor civile, începând cu isteria Beatles care a stârnit cel mare curent socio-cultural după cel de-al Doilea Război Mondial și a influențat sute de milioane de tineri cu melodiile și versurile lor revoluționare, alimentând mișcări precum eliberarea femeilor, eliberarea homosexualilor sau ecologismul.
În timpul turneului de la Jacksonville, Florida din sudul Americii din 11 septembrie 1964, Beatles a fost prima trupă care a avut curajul să ia atitudine și să vorbească deschis împotriva segregării rasiale, refuzând să țină 2 concerte separate.
„Flower Power” a fost probabil cea mai mare mișcare revoluționară a anilor ’70 împotriva războiului care a adus lumii curajul de a-și exprima iubirea, opiniile, de a riposta împotriva nedreptății sociale, de a celebra viata cu cele mai tumultuoase și entuziaste momente ale ei. Momentul culminant a fost celebrul festival de la Woodstock din august 1969, intitulat „3 zile de pace și muzică”, unde trupe celebre ca The Who, Janis Joplin, Santana, Creedence Clearwater Revival, The Grateful Dead, Jimi Hendrix și mulți alții au avut o contribuție extraordinară, celebrând pacea, libertatea și iubirea împreună cu peste jumătate de milion de oameni.
În 1979, la 10 ani după Woodstock, Pink Floyd zguduie lumea cu albumul său intitulat „The wall”.
Inspirat din propria experiență a membrilor trupei, zidul reprezintă metafora izolării față de restul lumii. Zidul „vorbește” despre sentimentele de singurătate și depresie, despre copilul care nu și-a cunoscut niciodată tatăl plecat și mort în război, care apoi se răzvrătește împotriva sistemului educațional și al lumii întregi. Este povestea vieții multor oameni expusă prin muzică, versuri și imagini în filmul cu același nume.
În aceeași decadă, în 1975 Queen revoluționează muzica rock cu un stil aparte lansând albumul „A Night at the Opera”, în care combina acorduri rock cu arii de operă într-o singură interpretare, culminând cu single-ul Bohemian Rapsody.
Rămâne memorabil concertul de caritate „Live Aid” din 1985 transmis în direct și vizionat de aproape jumătate din populația planetei, având drept scop strângerea de fonduri pentru populația defavorizată din Africa.
Concertul a reunit atât formații pop, cât și rock, iar nume grele ale muzicii rock ca Led Zeppelin, The Doors, Queen, U2, Dire Straits, Status Quo, Black Sabbath, The Beach Boys, Mick Jagger, Bob Dylan au performat atunci rămânând în istorie.
În aproape 70 de ani de existență, muzica rock a devenit una dintre cele mai de impact genuri muzicale, au apărut peste 200 de stiluri rock (conform wikipedia) care au exprimat și continuă să exprime, fiecare în felul său, multitudinea de sentimente ca iubirea, ura, furia, credința, depresia, bucuria, nebunia, durerea, revolta pe care fiecare dintre noi le experimentăm în călătoria noastră în această lume.
Trupe rock ca The Doors, Beatles, Rolling Stones, Pink Floyd, U2, au schimbat lumea și vor continua să o schimbe cu muzica, versurile și concertele lor, influențând adevărate mișcări culturale și sociale.
Nu cred că există cineva care să nu fi vibrat la sensibilitatea baladelor rock ca „Mama I’m coming home” – Ozzy Osbourne , Nothing Else Matters – Mettallica, Stairway to Heaven – Led Zeppelin, Who Wants To Live Forever – Queen, One – U2 sau să nu se revolte și să ia atitudine la auzul melodiilor de protest ca „Pride (In the Name of Love)” sau Sunday Bloody Sunday– U2, Guns n’Roses „Civil War”, Bob Dylan „Masters of War”, Bruce Springsteen „Born in the USA”
Let’s rock!